Kwaliteit


De planten van kwekerij De Tuinstek worden niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en zijn goed afgehard.

Afgehard - wat is dat precies?
Dit betekent dat de plant weerbaar is tegen de omstandigheden van buiten. Nadat de kiemplant is verspeend, verplaatsen wij de planten naar de koude kas. Eenmaal doorgeworteld groeit de jonge plant buiten verder. De plant groeit op met koude nachten, wind en regen. Kortom, de plant wordt sterk en stevig door blootstelling aan alle weersomstandigheden en heeft zodoende geen 'opstart' problemen bij het aanwortelen in de volle grond in jouw tuin.

Weerstand
Groeit de plant op, onder bovenstaande omstandigheden, dan bouwt het gewas een goede weerstand op. Een goede weerstand betekent dat de plant minder gevoelig is voor aantasting door schimmels, bacterien of andere beestjes en insecten.

Onbespoten
Bij planten die opgekweekt worden in een koude kas en buiten verder groeien is het niet nodig om bestrijdingsmiddelen in te zetten, de natuurlijke weerstand die de plant opbouwt is voldoende. Tevens zorgt de grote diversiteit plantensoorten die naast elkaar gekweekt worden ervoor dat de kans op ziekteverwekkers nihil is te noemen.

In stand houden diversiteit vaste planten
In ons land zijn veel kwekerijen die, net als kwekerij De Tuinstek, kleinschalig kweken. Met elkaar houden wij de diversiteit van de vaste planten in stand voor de consument. Bij de kleinschalige kwekerij tref je planten aan die door de kwekerij zelf zijn geselecteerd op bijvoorbeeld winterhardheid, lange bloeitijd, de bijzondere bloemkleur of een goede groei op een bepaalde grondsoort. Zij kweken soorten die veelal niet verkrijgbaar zijn in de reguliere handel. Al die kwekers bij elkaar vergroten de diversiteit van vaste planten in ons land en als consument heb je een grotere keuze aan planten voor jouw tuin.

Milieu
​​Wij werken zoveel mogelijk milieuvriendelijk op onze kwekerij: 
- geen gebruik van bestrijdingsmiddelen
- opkweek in koude kas, dus geen verbruik van fossiele brandstoffen
- geen tussenhandel, dus geen transport
- gescheiden afvalverwerking van groenafval en plastic
- hergebruik van materialen, klanten kunnen lege plantencontainers bij ons inleveren
- bijen en vlinders zijn welkom op onze kwekerij, er staat genoeg onbespoten voedsel

Van zaad tot plant
Voor het vermeerderen van planten maken wij gebruik van verschillende technieken zoals zaaien, scheuren, stekken en wortelstek. Scheuren is het delen van planten, stekken neem je van de moederplant en bij wortelstek deel je de wortels.